Marie Dazy

beeldend kunstenaar

actuele expositie:
Gemeentehuis Stadskanaal, Raadhuisplein 10, 1-10 t/m 21-10-2009

 

Hedendaagse kunst met een lonk naar het verleden vanuit verschillende culturen
Marie Dazy (1955, Amberieu-en-Bugey, Frankrijk) is beeldhouwer, schilder en keramist. Zij werkt met keramische materialen, papier en combinaties van materialen, zoals acryl, aquarel, collage, en inkt.

Marie Dazy gebruikt begrippen als oervorm, oudheid en essentie om de schoonheid van de mens - die in alle culturen en gedaanten aanwezig is - weer te geven. De sensatie van de spanning tijdens haar zoektocht probeert zij in haar beelden terug te laten komen.

Deze beelden zijn figuratief maar niet realistisch; ze zijn een subtiele vertaling van verschillende archetypische mensbeelden. Expressie en houding zijn hierin erg belangrijk, evenals spiritualiteit en symboliek.

Massa, vlak en lijn zijn belangrijke elementen in het werk van Marie. Haar vormentaal neigt naar het kubisme.

Grotten, spelonken en inhammen: wat zit daarachter, wat gebeurt daar? Nieuwsgierigheid opwekken en het versteld doen staan van de zojuist gedane ontdekking.

 

 

Collages

Met name in haar vroegere werk gebruikte Marie veelvuldig de collagetechniek. De collages waarmee ze deze beelden bewerkt staan symbool voor gedeelde menselijke bronnen van verschillende culturen: Afrikaanse, Arabische, Middeleeuwse et cetera. Sommige collages wijzen op spanning tussen binnen- en buitenwereld. Andere worden weer gebruikt als kleurvlakken.
Hoe dan ook, de collages staan altijd in dienst van het beeld om de uitstraling ervan
te accentueren.

 

 

 

Opleiding

  • Lid Atelier 32, Groningen 1991- 1995
  • École des Beaux Arts, Dijon (Fr): etsen, grafisch 1979 - 1982
  • Escuela del Arte, Barcelona (Sp): vrije richting 1977 - 1978
  • École des Beaux Arts, Mâcon (Fr) : algemeen 1974 - 1976

 

 

 

 

Nyozeriki (2001)

 

 

Fukyo (2008)

Humilité (2009)